top of page

Voor we hier verder op in gaan, is het misschien belangrijk om eerst na te gaan wat kinesiotaping nu juist is.

​

Kinesiotaping is afkomsting uit Japan waar het werd gebruikt om het zenuwstelsel en het herstel van spieren op een natuurlijke wijze te bevorderen. Ook de verschillende kleuren waarin kinesiotape beschikbaar is, had voor de Japanners een bepaald doel in functie van de kleurentherapie. Door de zeer positieve resultaten werd kinesiotaping ook door de westerse wereld overgenomen. Alleen gelooft(de) de westerse bevolking niet in de kleurentherapie waardoor kinesiotape nu in alle verschillende kleuren die je maar kan bedenken beschikbaar is(zoals je tijdens de voorbije Olympische Spelen hebt kunnen zien).

​

Kinesiotaping kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo wordt het gebruikt voor het bevorderen van de drainage. De tape wordt dan op een bepaalde manier aangebracht waardoor er tractie ontstaat tussen de verschillende weefsellagen die doorheen het lichaam lopen. Op die manier wordt de drainage in de verschillende weefsel bevorderd en wordt het genezingsproces versneld. Een andere reden waarom kinesiotaping gebruikt wordt is als ondersteuning of spierversterkend. Door het aanbrengen van deze tape gaan de spieren geholpen worden en gaat de tape een deel van de functie van de spieren overnemen waardoor de spieren onder minder spanning komen te staan. Hierdoor kunnen overbelaste spieren sneller recuperen. Nu recentelijk wordt kinesiotaping ook gebruikt om neurologische symptomen te verminderen. Hierbij wordt kinesiotape met andere tape gecombineerd. Recentelijke studies hebben aangetoond dat deze manier van tapen zeer positief werkt bij patiënten die neurologische symptomen hebben.

​

​

Verschil tussen gewone sporttape en kinesiotape

Het grote verschil ligt in het feit dat kinesio tape rekbaar is tot 130-140% van de oorspronkelijke lengte terwijl gewone sporttape niet kan rekken. Bij het gebruik van kinesiotape wordt de persoon gewaarschuwd wanneer deze op het einde van de rek begint te komen omdat de bewegingsvrijheid steeds moeilijker wordt naarmate men verder beweegt. Bij een gewone sporttape is geen rek mogelijk en zal een beweging bruusk gestopt worden wanneer de tape gerekt wordt of wanneer de tape in werking treed om verder beweging te beperken. Een ander groot verschil is dat sporttape vooral gericht is op het beperken van pijnlijke bewegingen wat leidt tot drukverhoging. Kinesiotape daar en tegen is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en de stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt. Een laatste belangrijk verschil is dat kinesiotape is samengesteld uit stoffen waar zo goed als geen allergische reactie op gebeurd in tegenstelling tot gewone sporttape waarin zink wordt gebruikt en waar vaak een allergische reactie op gebeurd.

Osteopaten die kinesiotaping gebruiken

​

Het gebruik van kinesiotaping onder osteopaten is een nieuw maar zeer belangrijk gegeven voor patiënten. Kinesiotaping op zich kan niet gebruikt worden als behandeling zelf, maar kan in sommige gevallen wel gebruikt worden als een aanvullende(ondersteunende) behandeling wanneer de patiënt bij de osteopaat buiten gaat. Zo kan bijvoorbeeld een blokkage in de nek niet opgelost worden met kinesiotaping. De osteopaat gaat eerst de wervels moeten losmaken door middel van osteopathie en kan daarna kinesiotaping aanbrengen om op die manier de spieren die in spasme zijn getrokken door een blokkage mee helpen te beschermen en hen rustig te laten ontspannen tijdens de volgende dagen. Op die manier worden de proprioceptoren in de spieren ook minder geïrriteerd waardoor de spieren sneller recuperen. Een ander voorbeeld is bij tenniselleboog. Hierbij werkt verricht de osteopaat eerst zijn behandeling en nadien kan dan een tape aangebracht worden om op die manier de drainage in de pijnlijke regio te verhogen waardoor het genezingsproces sneller verloopt en ook voorkomt de kinesiotape dat de ontsteking van de spieren erger wordt. En zo zijn er nog enkele fysieke problemen waarbij osteopathie in combinatie met kinesiotape een goede oplossing bieden.

Dus ja, osteopathie en kinesiotaping is een zeer goede combinatie! 

​

Hiervoor kan u natuurlijk terrecht bij OSTEOTIM (osteopaat Timothy Cocquyt)! 

​

OSTEOPATHIE VS KINESIOTAPING

bottom of page